Kidsfestival ‘De Uitdaging’ heeft positief effect

Zo’n 70 kinderen hadden het heerlijk naar hun zin op zaterdag 4 november 2017 bij het KidsFestival ‘De Uitdaging’ in De Meenthe in Steenwijk. In de theaterzaal werd gestart met een heuse work-out, waarna de kinderen allerlei activiteiten konden doen, zoals een luchtbaan, fotoshoot, 3D printen, spiegels verfraaien, schminken en opmaken, korfbal, een heuse dj-workshop op het grote podium en zelfs een auto kunstzinnig beplakken met doppen. “We boden een heel gevarieerd programma en de kinderen reageerden erg enthousiast”, vertelt vrijwilligster Ellen Runtuwene. “En na afloop kregen ze allemaal een goodiebag mee naar huis, goed gevuld door betrokken ondernemers”.

“Voor het Kidsfestival hebben we verschillende partijen uitgedaagd voor medewerking”, licht Uitdagingsmanager Alex de Ruiter toe. “Organisaties zoals het Mantelzorgnetwerk, Just for Kids, Stichting Jy, Timpaan, de JongerenAdviesRaad en ook de gemeente en IGSD, werkten samen aan het festival, onder initiatief en paraplu van de Steenwijkerlandse Uitdaging”. Het festival was bedoeld voor kinderen uit Steenwijkerland die om wat voor reden dan ook ‘even extra aandacht verdienen’. Naast een leuke kindermiddag konden ouders/verzorgers meer informatie krijgen over de gemeentelijke fondsen en voorzieningen voor kinderen, zoals het Sportfonds, Zwemfonds en Cultuurfonds. Het doel van deze fondsen is dat ieder kind in Steenwijkerland kan deelnemen aan activiteiten, zonder belemmeringen.

“We hebben met een klein team van vrijwilligers en door medewerking en betrokkenheid van organisaties, ondernemers en hoofdsponsor Vermilion Energy in vijf weken tijd dit festival kunnen realiseren. Dat is iets om trots op te zijn en biedt perspectief om ons voor deze doelgroep, die het zo nodig heeft, vaker in te zetten”, aldus Alex de Ruiter.

Eén van die activiteiten is het ondersteunen van initiatieven voor een kindervakantiekamp in de zomer van 2018, waarvoor Just for Kids uit Steenwijkerwold zich wil inzetten. Via de Uitdaging is hiervoor door Vermilion Energy al een mooie startsubsidie beschikbaar gesteld. Daarnaast is via De Uitdaging de JAR, de Jongeren Actie Raad opgericht. Deze uit jongeren bestaande groep zal gevraagd en ongevraagd advies geven over thema’s in Steenwijkerland die jongeren aangaan, om zo jongeren hierbij ook daadwerkelijk te betrekken.